niedziela, 15 stycznia 2012

PRZEPIS: AMERICAN BROWNIE

Cześć :) Dzisiaj napiszę o placku, który jest bardzo popularny w USA. Nosi nazwę Brownie, nazwa pochodzi od tego, że ma on brązowy kolor i jest mocno czekoladowy. Pierwszy raz dowiedziałam się o nim ponad rok temu. Wówczas w sklepie sprzedawano limitowaną edycję mlecznego napoju Muller o smaku Brownie. Do zakupu tego produktu zachęciło mnie opakowanie, na którym widniała grafika w stylu POP ART. Napój okazał się bardzo dobry dlatego też poszukałam przepisu na Brownie. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem. Był wypróbowany przeze mnie wiele razy. Idealny placek na niedzielne popołudnie. Przepis znalazłam w internecie, nie pamiętam jednak na jakiej stronie.

AMERICAN BROWNIE

 Zdjęcie mojego autorstwa (ciasto upiekłam wczoraj)

 Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 225 g masła
- 275 g cukru
- 135 g mąki
- 3 jajka
- cukier wniliowy
- szczypta soli 

Uwaga!: Do ciasta celowo nie dodajemy proszku do pieczenia !!!

Sposób przyrządzenia:
 Na początku rozpuszczamy czekoladę i masło w rondelku na małym ogniu, czekamy aż ostygnie. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białko na sztywno i dodajemy po jednym żółtku i trochę cukru, cały czas miksujemy. Gdy masa czekoladowa ostygnie powoli dolewamy ją cały czas miksując. Dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i mąkę. Wszystko mieszamy, masę wkładamy do formy 20 x 30 cm. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni. Gdy się upiecze wyciągamy z piekarnika i zostawiamy by ciasto ostygło.

Życzę smacznego ! :)



2 komentarze: